Lid van Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden en

European Federation of Farriers Associations

vereniging van hoefsmeden European Federation of Farriers Associations (EFFA)

 

Facebook

Geschiedenis en de ontwikkeling van het hoefbeslag.

Het principe van hoefbescherming is al heel oud. Wanneer men er mee is begonnen is niet precies bekend maar de Romeinen gebruikten al een vorm van hoefbescherming. Zij maakten lange tochten te paard om land te veroveren waardoor hun paarden een overmatige slijtage van hun hoeven kregen.
Zo zijn ze op het idee gekomen om het paard een soort sandaal aan te doen. Deze bestond uit een metalen plaat die door middel van leren riempjes aan de hoeven bevestigd werden.

Het hoefbeslag zoals we dat vandaag de dag kennen lijkt zijn oorsprong te vinden bij de Kelten. Daarvan is bekend dat ze hun paarden koud besloegen met ijzers en hiervoor gebruik maakten van nagels.

De grote omslag in het hoefbeslag kwam pas halverwege de 18e eeuw. Men is toen begonnen met de eerste dierenarts opleidingen in Europa waarbij het paard het voornaamste studieobject was. Toen der tijd was het paard het enige vervoermiddel en erg belangrijk voor mensen in het levensonderhoud.
Een goede hoefverzorging en bescherming tegen slijtage was dus een must.

paard voor de ploeg

Er werden veel verschillende vormen van hoefijzers, ontwikkeld met verschillende doeleindes.

Een van de grootste veranderingen die het met zich meebracht, is het zogenaamde warm beslag en het gebruik van de hoefijzers met lip.

Je kan er van uitgaan dat ieder ijzer in de loop der eeuwen al een keer is uitgevonden.

 paard in het dagelijkse straatbeeldpaard in de eerste wereldoorlog

Het gebruik van paarden zelf, is echter continue in ontwikkeling. Waar men ze voorheen gebruikte als transportmiddel. Is er na de landbouw mechanisatie in de periode 1900 veel veranderd en is het paard, van werk en lastdier naar sport, fokkerij en recreatiedier getransformeerd. De bijscholing voor hoefsmeden en dierenartsen is en blijft dus belangrijk net als de dagelijkse hoefverzorging, zodat dit edele dier de kwaliteit krijgt waar het recht op heeft. Ook wij laten ons meermaals per jaar bijscholen om de kwaliteit te waarborgen, en ontwikkelingen op de voet te kunnen volgen.

Zie onze Nieuws pagina voor meer info.