Lid van Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden en

European Federation of Farriers Associations

vereniging van hoefsmeden European Federation of Farriers Associations (EFFA)

 

Facebook

Collectie ijzers

Voorbeelden van normaal en bijzonder hoefbeslag.

Het normale voorijzer gesmeed uit de staaf.

Het betreft hier een voorijzer gesmeed uit een staaf. Normaal gesproken wordt dit ijzer bestelt via de fabriek waar het machinaal gemaakt wordt, maar het betreft hier een voorijzer wat met de hand gemaakt is. Dit mede omdat ik van menig ben dat dit het minste is wat een hoefsmid moet kunnen en dat is zelfstandig zijn ijzers kunnen smeden, aangezien dat alle fabriekijzers standaard zijn maar dat geld niet voor alle paardenhoeven.

Als we het ijzer van dichtbij gaan bekijken dan zien we dat het ijzer regelmatig rond is en dat het ijzer niet breder is dan dat het rond is. Tevens heeft het voldoende breedte in het toongedeelte en is de buitenkant ronder en de binnenkant rechter. Dit is overeenkomstig met de hoef.

Gebruisdoel: Het gebruiksdoel van het voorijzer is in grote mate bescherming bieden tegen overmatige slijtage overige doelen zijn o.a.:

  • Om het paard bij hoefziekte of gebrek te genezen, dan wel langer bruikbaar te houden
  • Om het paard voordelen mee te geven in bepaalde disciplines van sport.
  • Om de juiste gang dan wel de beenstand te behouden van het paard.
  • Om een correctie uit te voeren in been of hoefstand, hierbij denkend aan voornamelijk jonge paarden.
  • zie voor meer informatie Voorbeslag of Waarom worden paarden beslagen?

Het normale achterijzer gesmeed uit de staaf.

Het grootste verschil wat we hierbij zien is dat het overgrote deel van de paarden beslagen worden met achterklapijzers en dat het normale achterijzer maar een lip heeft, en dat de meeste paarden nu beslagen worden met een achterklapijzer. Dit mede doordat er nu meer paarden in de sport lopen en meer met hun lichaam moeten ondertreden.

Het normale ijzer is hier wederom gesmeed uit een staaf en is duidelijk ei-vormig en heeft maar een toonlip. Deze heeft overeenkomstig met de hoef zelf een vrijrechte binnenkant en een wat rondere buitenkant. Dit ijzer dient voor dezelfde doeleindes als het voorijzer. zie voor meer informatie Waarom worden paarden beslagen? of Rondom beslag

 

Het achterklapijzer.

Dit achterklapijzer wordt nu gebruikt voor de meeste paarden en heeft het voordeel dat bij het ver ondertreden van het achterbeen de nadelige gevolgen voorkomt, zoals het klappen in de ijzers en het baltrappen. Het ijzer is voorzien van 2 zijlippen en wordt een halve wanddikte onder de hoef in de toon gelegd, waarbij het toongedeelte van het ijzer en de hoef iets wordt afgerond. Bij het beslaan met dit ijzer moet er goed opgelet worden dat het niet te ver teruggelegd wordt aangezien dat de 2 lippen het hoefmechanisme dan vertragen en wordt de doorbloeding in de hoef minder, met alle gevolgen van dien.

De vorm van het hoefijzer is vrij recht in de toon en heeft een vrij rechte binnentak en een wat rondere buitentak. De lippen zijn geplaatst tussen het eerste en tweede nagelgat.

zie voor meer informatie Waarom worden paarden beslagen? of Rondom beslag

 

Het voorklapijzer / jachtijzer.

Voor paarden die door middel van het achterklapijzer niet voldoende geholpen worden om de gevolgen van het ondertreden te voorkomen. Hier spreken we dan met name over kort en compact gebouwde paarden. Voor deze groep kan ook het voorklapijzer gebruikt worden. Dit ijzer is voorzien van extra veel opzet om het rollen over de teen te bevorderen en de hoef zal iets steiler worden bekapt. Dit om het achterbeen voor te blijven in de beweging. De bodemvlakte is voorzien van een sterke afhelling. Dit om te voorkomen dat het achterijzer toch nog grip krijgt op het ijzer. Tevens wordt het ijzer zonder garnituur of al teveel lengte onder de hoef gepast. Het enige nadeel van dit ijzer is dat het paard vaker beslagen zal moeten worden, aangezien het ijzer vrij nauw gepast wordt en dus de wand er sneller overheen groeit.

Zie voor meer informatieWaarom worden paarden beslagen? of Speciaal beslag

 

Het strijkijzer.

Het paard "strijkt" als het door middel van de binnenkant van de hoef het andere been raakt.

Het been kan geraakt worden vanaf de kroonrand tot aan de voorknie of de sprong. Wat akelige verwondingen met zich mee kan brengen,

Door middel van het strijkijzer wordt het strijken tegen gegaan door de volgende manieren:

Het ijzer wordt ter hoogte van de hoef waar het andere been geraakt wordt iets onder de wand gepast en bodemnauw afgewerkt, zodat het strijkende gedeelte voldoende rond en glad is. De binnentak wordt korter en lichter gemaakt, zodat het been meer naar buiten word opgenomen. Tevens wordt de hoef van het gestreken been iets buitenover bekapt en de buitentoon wordt iets verlaagd, zodat de kogel in de steunfase iets naar buiten wordt gebracht zodat het strijkende been er makkelijker langs kan komen zonder te strijken. Het nadeel van dit ijzer is voornamelijk dat het paard vaker beslagen moet worden, aangezien het voornamelijk aan de binnenkant erg kort gelegd wordt.

Zie voor meer informatie Hoefproblemen of Speciaal beslag

 

Het egg-bar ijzer

Dit hoefijzer heeft een spits toelopende ronde balk en het gehele ijzer heeft de vorm van een ei. Het hoefijzer loopt achter de hoef door tot het midden onder de ballen van de hoef. Hierdoor worden de krachten die op de hoef inwerken beter opgevangen als het paard in beweging is. De krachten die bij het lopen van het paard vrijkomen zijn enorm. Een gedeelte of zelfs het gehele gewicht van het paard in combinatie met de snelheid waarmee het de grond raakt, worden nu opgevangen door middel van een loodrechte ondersteuning op de balk waardoor de buigpezen minder te lijden hebben. Tevens zakt het achterste gedeelte van de hoef minder ver weg in een zachte ondergrond op het moment dat het gewicht van het paard loodrecht boven het been hangt, wat ook de buigpezen zal sparen. Het egg-bar ijzer is een ijzer wat ook zeker veel besproken is aangezien hij ook vele nadelen heeft, zoals de pasvorm. Deze komt heel nauw, aangezien dat als het ijzer ook maar iets te lang of te breed is, het al afgetrapt zal worden.

Doordat het ijzer aan de achterzijde verlengt is neemt het extra gewicht met zich mee waardoor het paard last kan krijgen van vliegend gewicht. Maar ook paarden die als eerste de grond raken met het verzenen gedeelte zullen last krijgen van een dubbelslag.

Al met al een ijzer met voordelen en nadelen die niet voor ieder paard zijn weggelegd.

Zie voor meer informatie Hoefproblemen of Speciaal beslag

 

Het belgisch balkijzer

We spreken over een balkijzer als de uiteindes van de takken van het ijzer verbonden zijn met elkaar.

Het kan onderverdeelt worden in twee soorten, een Nederlands en een Belgisch balkijzer

Het verschil zit hem erin dat het verbindingsstuk in het Nederlandse ijzer overal even dik is en het verbindingsgedeelte bij het Belgische balkijzer dunner is als de rest van het ijzer zelf.

De druk op de draagrand wordt beter verdeeld, zodat het missen van een stuk draagrand beter kan worden opgevangen. In combinatie met een zool en opvulling neemt de druk op zool en straal toe waardoor er meer belasting plaatsvind zodat het hoefmechanisme toeneemt.

De nadelen van het ijzer zijn wel dat de hoef minder makkelijk is schoon te houden en dat als er geen zool en vulling gebruikt worden het hoefmechanisme vermindert wordt, door het ontbreken van tegendruk.

Ook hier zien we dat er meer dan normaal gewicht is geplaatst achter de hoef, wat ook de afwikkeling van de beweging zal beïnvloeden. Tevens kan er hier ook vliegende kracht plaatsvinden. Dit wordt grotendeels door gebruik van Belgisch balkijzer voorkomen, aangezien het verbindingsstuk dunner is. Dit ijzer blijkt veel voordelen te bieden bij paarden die een hoefkatrolontsteking hebben, maar ook bij het missen van een gedeelte van de draagrand en het bevorderen van de doorbloeding (hoefmechanisme) in de hoef, heeft het zijn voordelen al bewezen. Zie voor meer informatie Hoefproblemen of Speciaal beslag


Het kwartierscheurijzer.

Dit hoefijzer wordt gebruikt voor paarden met een scheur in de kwartieren. Dit is het zijgedeelte van de hoef en hier ontstaan dan ook meestal scheuren doordat dit gedeelte het meeste beweegt, door het zogenaamde hoefmechanisme. Bij dieper gelegen scheuren, kan men proberen om door middel van dit ijzer de scheur stil te leggen en zo te voorkomen dat de scheur perforerend gaat werken en het paard kreupel zal gaan lopen.

De extra lip aan het hoefijzer kan dan ook overal op het hoefijzer geplaatst worden zodat de lip de beweging op de plaats van de hoefscheur kan stil leggen zodat de scheur niet verder in of door scheurt

Zie voor meer informatie Hoefproblemen of Speciaal beslag


Het verbandijzer.

Dit hoefijzer zorgt voor bescherming op momenten dat bijvoorbeeld een operatie is uitgevoerd aan de hoef of bij ontstekingen en beschermd de zoolvlakte door middel van een metalenplaat.

Door middel van dit hoefijzer is de zool te makkelijk te controleren en te behandelen en verband te verwisselen. Zie voor meer informatie Hoefproblemen of Speciaal beslag


Het hoefijzer met leren rand of zool

Bij dit hoefbeslag wordt het paard op een normale manier beslagen, maar word er een leren rand of zool tussen geplaatst.

Hiervoor word vaak gekozen doordat een paard gevoelig loopt op zijn draagrand of over de gehele zool.

Door het plaatsen van een leren rand of zool, zullen dan ook de trillingen die door de ondervoet lopen verminderen, waardoor de gevoeligheid in de ondervoet zal verminderen. Bij het gebruik van een leren zool zal de ruimte tussen leren zool en hoef opgevuld worden door middel van hennep met teer. Hierdoor heeft de hoef voldoende tegendruk en zal het hoefmechanisme voldoende gestimuleerd worden en niet achteruit gaan. Zie voor meer informatie Hoefproblemen of Speciaal beslag