Lid van Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden en

European Federation of Farriers Associations

vereniging van hoefsmeden European Federation of Farriers Associations (EFFA)

 

Facebook

Hoe help ik mijn hoefsmid?

Het is vandaag de dag voor een ieder al een hele toer om op tijd te komen. Drukte op de wegen en een volle agenda kent iedereen! Maar vooral hoefsmeden lijken er een handje van te hebben om te laat te komen.

Waarom?

Heel simpel: zoals iedere paardeneigenaar weet, is een paard ook een individu en is het maar net in welke mate hij of zij meewerkt wat de benodigde tijd bepaald! Bij het ene paard heb je aan een half uur genoeg, de volgende keer kost het anderhalf uur om het zelfde werk gedaan te krijgen.

Geen reden voor paniek, maar zoals je kunt begrijpen is het prettig om voor ieder de tijd te nemen en als hoefsmid en ondernemer je brood te verdienen zonder kwaliteit uit het oog te verliezen en ieder tevreden te houden en dus op tijd te komen!

Daarom kun je hier als eigenaar aan mee helpen door de volgende zaken geregeld te hebben:

  • Zorg ervoor dat je zelf aanwezig bent. Dat klinkt logisch, maar dat is het niet altijd. Red je het zelf niet, bel dan even ruimschoots van te voren, of zorg dat er iemand anders de honneurs waarneemt.
  • Zorg er voor dat je paard binnen staat, schoon en droog is en het liefst zonder ingevette hoeven. Zorg dat je hoefsmid het paard niet met blubbervoeten uit de wei hoeft te halen.
  • Zorg voor een droge en vlakke ondergrond die voldoende verlicht is. Dit staat en werkt voor een hoefsmid een stuk prettiger en voor je paard ook. Tevens is het makkelijker om de beenstand correct te bepalen. Wat ook erg makkelijk is voor je hoefsmid, is een emmer, stromend water en een stopcontact in de buurt.
  • Zorg er voor dat de hoefsmid op een rustige plaats kan staan waar hij in alle rust het paard kan beslaan of bekappen. Dus niet midden in een grote gang waar het tocht en waar om de 5 minuten een paard of kruiwagen langs moet, want volgens de klant kan dat wel even, maar als het mis gaat staat de hoefsmid onder het paard.

Als je nou een afspraak hebt staan voor één paard en dat worden er twee, is dat helemaal niet erg. Maar bel van te voren even op en meld dat even, want dan kan de hoefsmid er rekening mee houden. Dit geldt natuurlijk ook wanneer een afspraak helemaal niet door gaat, of als het een paard minder wordt. Want als je veel klanten op een dag moet doen dan is een goede planning voor een hoefsmid onontbeerlijk.

Het laatste puntje dat ik even aan wil halen is: Zorg er voor dat je ter plaatse kunt betalen en dat je zelf ook weet wanneer de volgende afspraak kan plaats vinden.