Lid van Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden en

European Federation of Farriers Associations

vereniging van hoefsmeden European Federation of Farriers Associations (EFFA)

 

Facebook

Mijn paard Kos is nu bijna 23 jaar en al vanaf jaarling bij mij.

Kos is altijd een gezond paard geweest dat goed op zijn benen stond en eigenlijk nooit kreupel was. Vorig jaar ging het niet zo best met Kos, hij liep steeds onregelmatiger, werd mager en lag veel in zijn box. In mei 2014 ben ik met hem naar de kliniek gegaan waar ze na onderzoek en foto’s constateerde dat hij aan zijn 2 voorbenen flinke  hoge overhoef (artrose aan het kroongewricht)had en achter ook in een wat lichtere mate. Er werd geadviseerd om speciaal beslag aan te meten in de vorm van een ‘Breakover-ijzer’ en Kos werd terplekke voorzien van dit beslag en een pot pijnstillers omdat hij waarschijnlijk zou moeten wennen aan dit beslag.  De dagen daarna liep Kos erg moeizaam op zijn nieuwe beslag en dit leek niet beter te worden ondanks de pijnstillers en na 3 weken besloot ik om terug te gaan naar kliniek. De veearts en smid daar zagen ook dat Kos nog niet goed liep maar adviseerde om toch nog vol te houden omdat dit het enige manier was waarop Kos verlichting kon krijgen dus gingen we weer naar huis. De weken erna ging het steeds slechter met Kos, hij liep steeds moeizamer, lag nog meer in zijn box en ook een oude peesblessure leek zich weer aan te melden doordat er een flinke verdikking op de pees te zien was. Na contact met de dierenarts en leek er geen andere optie te zijn en liet hij doorschemeren dat ik moest gaan nadenken of ik misschien afscheid moest gaan nemen van mijn beste vriend. Op de vraag of hij niet op zou knappen zonder ijzers zei de veearts dat ik dat zou kunnen proberen maar dat hij het weinig kans zou geven. Uit wanhoop ben ik die dag gaan zoeken op internet naar een smid in de buurt om de ijzers te verwijderen en kwam terecht op de site van Robert Burgmans. Het viel mij op dat het een mooie en professionele site vond met informatie op alle vlakken zoals informatie over zijn achtergrond, referenties en uitleg over diverse beenproblemen en beslag, dit sprak mij direct aan. Ik heb Robert gebeld en werd direct uitvoerig te woord gestaan en na mijn verhaal gedaan te hebben bood Robert aan om 2 dagen later langs te komen om te kijken naar Kos zijn situatie.  Robert heeft Kos uitgebreid bekeken zowel in rust als in beweging aan de longeerlijn, zijn ijzers eraf gehaald, bekapt en wat meer rechtop gezet. Toen we Kos daarna lieten draven leek hij al gelijk een stuk makkelijker te bewegen, waar ik erg blij mee was, en nauwelijks kon geloven. De keren erna heeft Robert gekeken naar de manier hoe Kos zijn hoeven afgesleten waren en hem op die manier bekapt, zoals Kos dus zelf had aangegeven hoe hij het makkelijkst kon bewegen.

Nu ruim een half jaar later en iedere 6 tot 8 weken weer bekapt te zijn door Robert Burgmans zijn we zelfs weer zover dat we naast buitenritjes ook weer wat in de bak aan het werk zijn, iets wat ik niet voormogelijk had gehouden na het advies van de dierenarts. Naar mijn idee heeft Robert Kos gered en kan ik hopelijk nog een aantal jaren van hem genieten.

Marjolein van Dongen

mijn paard kos

 

Mijn paard Pooh is een paard met een gebruiksaanwijzing. 

Hij heeft een redelijk dominant, maar  toch stiekem erg lief karakter. Zijn lieve kant laat hij alleen niet vaak bij vreemden mensen zien vanwege het gebrek aan vertrouwen dat hij in mensen heeft en hij is daardoor ook behoorlijk eenkennig naar mij toe. In het verleden heeft hij niet altijd fijne interacties met mannen gehad en hij is daardoor erg wantrouwig als een man bij hem in de buurt komt. Mede daardoor was een bezoekje van een hoefsmid geen fijne aangelegenheid. Al onze eerdere hoefsmeden hadden geen geduld en/of konden geen begrip opbrengen voor een iets wat complexere paard wat tot paard-onvriendelijke en zelfs gevaarlijke situaties leed en heb ik daardoor meerdere malen van hoefsmid moeten wisselen .  Op mijn vorige stal stond een jonge, onrustige Hackney en Robert was de hoefsmid die dit paard nieuwe schoenen moest geven. Ik was er versteld van hoe Robert te werk ging. Hij nam niet enkel de tijd om het paard tot rust te brengen, maar verbaasde mij ook over de grote hoeveelheid kennis die hij over de anatomie van paarden had. Robert is de enige man die bij Pooh kan komen zonder een fight-or-flight reactie op gang te brengen en hij is nu al weer bijna zeven jaar onze hoefsmid . Hij is niet enkel voor mij en Pooh een geweldige hoefsmid, maar ook voor  mijn overige stalgenoten. Niet enkel zijn grote hoeveelheid kennis van paarden en dus  ook dat hij ontzettend goed zijn beroep uitoefent, maar ook zijn consistentie en betrouwbaarheid met betrekking tot afspraken maken en op tijd komen en zijn manier van paarden benaderen en behandelen maakt hem een geweldige hoefsmid en is het een blijvertje voor mij en Pooh en mijn overige stalgenoten.

Patricia 

Hoefsmid Robert Burgmans een blijvertje

 

 

Sinds een aantal jaren komt Robert mijn paard bekappen en beslaan.

 Omdat ik helaas wat vervelende ervaringen had met 2 smeden wat betreft op tijd komen en gemaakte afspraken te pas en te onpas annuleren, was ik weinig hoopvol geworden.
Robert's visie wat betreft o.a. op tijd komen gaf echter hoop!
Uiteraard kan hij het niet altijd waar maken...wat niet gek is, een paard wat niet meewerkt,

forceert hij namelijk niet.
Wat echter het verschil is, is zijn communicatie, hij laat ruim van te voren weten

dat het iets later wordt...dat hij in de file staat of dat hij er evt. eerder kan zijn.
Als hij ziet dat je interesse hebt in wat hij doet, betrekt hij je bij zijn werk...uitleg van de gang van zaken, hoefproblemen of andere interessante zaken wat betreft paardenbenen, zal hij altijd uitleggen!
Wat ik zelf erg gewaarderd heb is dat toen mijn paard kreupel was, hij onze veearts persoonlijk gebeld heeft om 1 en ander door te spreken (zelfs de veearts was blij verrast!)
Ik had Robert in die tijd vaak nodig en het is super als je merkt dat een hoefsmid er dan voor je is en je op dat moment het vertrouwen geeft dat alles goed komt....en het kwam goed!!
 
De bedrevenheid, betrokkenheid, de snelle hulp bij spoed en de tijdsafspraken.....TOP!

Ester Streur

Referentie een geweldige hoefsmid Robert Burgmans